Субота, 27.04.2024, 00:53
Вільнянська
районна державна адміністрація
Запорізької області

Головна | Актуально
Фотогалерея
Посилання
Головна » 2013 » Квітень » 22 » Кожна дитина має право на сім′ю…
10:03
Кожна дитина має право на сім′ю…
Багато малолітніх та неповнолітніх дітей в Україні є так званими «державними дітьми». Це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Наразі актуальним є питання влаштування цих дітей в сім′ї громадян. Які б умови не створювались державою для утримання дітей, жоден інтернатний заклад не замінить сімейного затишку.
На сьогодні є декілька форм влаштування дітей до сімейних форм: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім′я та дитячий будинок сімейного типу. Найбільш пріоритетною формою є,  звісно, усиновлення.

Але сьогодні хотілося б зупинитись на такій формі, як влаштування дітей під опіку чи піклування громадян. Будь-яка дитина, яка має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, може бути влаштована у віці до 14 років під опіку, а у віці від 14 до 18 років – під піклування громадян України, навіть якщо вона не підлягає усиновленню. На сьогодні на обліку служби у справах дітей Вільнянської райдержадміністрації знаходиться 61 дитина, яка потребує влаштування в сім′ю.  Переважно це діти віком від 12 до 17 років. Серед них є діти, які взагалі ніколи не були в сім′ї, не відчували родинного затишку. Вони змалку виховуються та проживають в державних закладах. Детальну інформацію про дітей громадяни можуть взнати тільки після того, як стануть на облік кандидатів в опікуни чи піклувальники в службі у справах дітей за місцем проживання. Для того, щоб стати на облік кандидатів, необхідно зібрати певний пакет документів. Держава матеріально підтримує опікунів та піклувальників соціальними виплатами. Але не кожній людині можна довірити долю дитини. Опікуном чи піклувальником не може бути:
- особа, яка визнана недієздатною, чи обмежено дієздатною;
- особа, яка була позбавлена батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
- особа, яка зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами;
- особа, яка проживає на спільній житловій площі з членами сім′ї, які  мають розлади здоров’я або поведінку чи спосіб життя, що може негативно вплинути на здоров’я дитини, її фізичний, психічний, моральний стан або інтелектуальний розвиток;
- особа, яка була засуджена за злочини за певними статтями;
- особа, яка страждає на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ;
- особа, яка не має постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
- особа, поведінка та інтереси якої суперечать інтересам дитини, яка може бути влаштована в сім′ю.

Мешканці міста Вільнянська та Вільнянського району, які бажають взяти під опіку чи піклування дитину, повинні звернутись до служби у справах дітей Вільнянської райдержадміністрації за адресою: місто Вільнянськ, вулиця Миру, будинок 2. Працівники служби нададуть всю необхідну інформацію з питань встановлення опіки чи піклування.
Переглядів: 472 | Додав: vln_rda

Вільнянська районна державна адміністрація © 2024

70002, м.Вільнянськ, вул.Бочарова, 12
тел./факс (06143)4-13-73
e-mail: gosvln@zp.ukrtel.net